Friday, September 11, 2009

"Umno ialah sebuah parti Islam sebenar" ?

Pagi tadi, semasa driving nak ke sekolah, saya dengar berita radio jam 7.00 pagi dari Radio KLFM 97.2 MHz.
Bila saya dengar berita ni, saya tak tahan nak tergelak... kah..kah..kah...

Ini beritanya :

"Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, UMNO adalah sebuah parti Islam yang sebenar walaupun ia tidak menggunakan label Islam dalam membela dan merancang pembangunan umat Islam dan negara ini".

"Katanya, UMNO sememangnya membela dan menaikkan taraf hidup umat Islam dengan membasmi kemiskinan menerusi pelbagai program kerajaan terutamanya menerusi rancangan Felda".

“Dalam Islam, kemiskinan itu menghampiri kekufuran dan UMNO sejak 53 tahun yang lepas berusaha membasmi kemiskinan di kalangan umat Islam dengan membuka tanah rancangan Felda dan adakah ini bukan tuntutan Islam?,” kata beliau ketika menghadiri majlis Rahmat Ramadan di Felda Teloi Timur, Sik, Kedah di sini hari ini".


Hehe.. kalau itulah ukuran parti Islam, maka parti-parti politik di US, UK, Jepun, Korea dan hampir semua parti politik di negara maju di Eropah dah jauh lebih lama menjadi "parti Islam", berbanding UMNO. Ini kerana mereka jauh lebih advance dalam usaha membasmi kemiskinan rakyatnya.

Fasal mana dalam perlembagaan UMNO yg menyatakan ia menjadikan Quran dan Sunnah sebagai asasnya, lalu melayakkannya menjadi sebuah parti Islam?
Ish...ish...ish...Pak Najib....dok buat apa tu?

1 comment:

Anonymous said...

hahaha, UMNO tak leh dipercayai!

- zarith :) -